Az írásterápia olyan módszer, amit akár otthon, egy füzet segítségével is elkezdhetsz:) Mi ez, és mikor érdemes kipróbálni?

Mostanában valahogy nehéz bárkinek is beszélni az érzéseidről. Nem azért, mert nincsenek barátaid hanem mert tudod, hogy mindenkinek rengeteg dolga van és amikor végre sikerül összehozni egy találkozót, akkor nem szeretnéd őket a magad bajával terhelni. Vagy már többször elmondtad nekik és érzed, hogy kicsit kezd sok lenni belőled.

Pedig még egyáltalán nem dolgoztad fel a történteket és úgy érzed, szükséged lenne arra, hogy még egy kicsit foglalkozz a problémáddal.

És ha szeretnéd ezt a világtól (legalább gondolatban) elvonulva, kicsit egymagadban megtenni, akkor az írásterápiát, azaz a gyógyító írást neked találták ki.

A gyógyító írás

Lehet, hogy azok közé tartozol, akik gyerekkoruktól kezdve szerettek naplót írni. Vagy lehet, hogy a teendőidről imádsz listákat készíteni. Vagy emailezgetni a barátaiddal. Vagy téged is elkapott a most divatos bullet-journal hullám és a szabadidődben legszívesebben a határidőnaplódat díszítgeted. Az is lehet, hogy ezek közül egyiket sem csinálod de nehezen beszélsz az érzéseidről és el tudod képzelni, hogy sokkal inkább meg tudnál nyílni írásban és ha több időd lenne időd gondolkodni, akkor pontosabban körül is tudnád írni a problémádat.

A ’gyógyító írás’ fogalmát James Pennebakker szociálpszichológus vezette be, aki hosszasan kutatta ezt a témát. Tapszatalatai szerint az írásnak gyógyító ereje van és segíthet a megatív életesemények feldolgozásában. Akár saját magunk is elkezdhetjük, még szakember segítsége sem feltétlenül kell hozzá, ha az alábbi néhány alapvető szabályt betartjuk.

Hogyan kezdjünk el írni?

 • Először is, válaszd olyan formáját az írásnak, ami a legkényelmesebb – például a klasszikus naplóírást vagy egy jegyzetfüzetbe írogatást, esetleg blog írását egy internetes oldalon.
 • Nincs szabály arra sem, hogy ne színezgethetnéd ki vagy ne rajzolgathatnál az írásra használt jegyzetfüzetedbe. Még jobb, ha olyan füzetet veszel ami nagyon tetszik – annál inkább kedvet kapsz az írásra:).
 • A rendszerességet könnyebben ki tudod alakítani úgy, ha kitűzöl magad elé egy célt, miszerint minden nap írsz valamennyit (lehet ez napi tíz-húsz perc is).
 • Az pedig még jobb, ha pontosan meghatározod, hogy az adott napon belül mikor akarsz írni – például esténként lefekvés előtt vagy reggel, ha akkor van több időd. Ezzel egy jó kis reggeli/esti rutint is kialakíthatsz.
 • A motivációd fenntartásában sokat segíthet ha például a naplód első oldalára leírod, hogy miért is kezdesz bele az írásba, mi a célod ezzel az egésszel.

Írás öt lépésben

Ezt követően pedig az angol WRITE szóból adódik az írásterápia öt lépése:

W – what, azaz miről akarsz írni? Mi az az esemény, gondolat, érzés, amit szeretnél ilyen módon feldolgozni? Írd le😊

R – review vagy reflect, azaz hagyj magadnak időt az átgondolásra és amikor nekikezdesz az írásnak akkor azt lehetőleg nyugodt, ellazult állapotban tedd. Lélegezz előtte mélyeket, és próbálj csak az írásra figyelni.

I – investigate your thoughts, azaz hagyd szabadon áramlani a gondolataidat és érzéseidet. Nem kell, hogy egész mondatokat írj, csak írd le amit érzel és gondolsz.

T – time, azaz próbálj legalább 5 percet egyfolytában írni – persze ha több sikerül az nem baj, és eleinte az sem, ha csak három percig megy…

E –  exit, azaz befejezés. Amikor befejezted az egészet (de csak akkor, előtte nem ér😊) olvasd át az egészet és zárd le egy-két mondattal – ez szólhat arról is, hogy hogyan érezted magad írás közben.

Néhány ötlet, ha a naplóírás elsőre túl nagy kihívás 

 • Írj egy levelet a jövőbeli (például három hónappal későbbi) önmagadnak egy kedves megszólítással, leírva a levélben, hogy hol szeretnél addigra tartani, hogy miben reménykedsz, mik a terveid, mit akarsz tenni az elkövetkező hónapokban.
 • Ha már így benne vagy a levélírásban, akkor a korábbi önmagadnak is írhatsz – ez segíthet például a negatív események feldolgozásában. Meg fogsz lepődni, hogy leírva mennyire másnak tűnik minden, illetve hogy az eltelt idő milyen hatással volt az adott eseménnyel kapcsolatos gondolataidra.
 • Írhatsz verset, dalszöveget is – ami neked a legjobban esik, a lényeg az, hogy megkönnyebbülj és az érzéseidet ki tudd írni magadból.
 • Vagy képekkel, rajzokkal is illusztrálhatod azt, amit leírtál – így hasonló lesz egy kicsit a bullet journal-okhoz, ahol pont az a lényeg, hogy a kreativitásod kibontakozzon.
 • A saját fotóidat is használhatod inspirációnak – ha például a tavalyi évedről írsz és nehéz elkezdeni, akkor a fotók nézegetése biztosan meghozza majd az ihletet😊
 • Lehet a ’leg’-ekről is írni – például ’az elmúlt évben a legjobban amiatt aggódtam’ vagy ’a legboldogabb emlékem az elmúlt időszakról’, vagy a ’legnagyobb csalódásom az volt, amikor’…
 • Ha egyébként is szeretsz listákat írni, akkor ezt most is megteheted és kezdheted úgy, hogy ’5 dolog, amit szeretnék ebben az évben megoldani’ – és hidd el, amint címszavakban leírod ezeket a dolgokat, utána sokkal könnyebb lesz majd kiegészíteni..

A lényeg, hogy jól érezd magad írás közben és egy időre zárd ki a külvilágot, kapcsold ki (vagy legalább halkítsd le) a telefonodat, és lehetőleg minél kevesebb zavaró tényező legyen körülötted.

Próbáld ki ezt a módszert és ha tetszik, legyen a napi (vagy kétnapi, heti – tőled függ) rutin része. Minél nagyobb gyakorlatot szerzel benne annál könnyebb lesz az érzéseidről írni. Amellett, hogy megkönnyebbülsz és segít feldogozni a téged ért eseményeket, később visszaolvasgatni is érdemes lesz ezeket az írásokat.

Ha pedig szeretnél egy online önismereti utazáson részt venni, ahol útinaplót is vezethetsz akkor szeretettel ajánlom Légy egy jobb önmagad online önismereti tanfolyamomat! Részletek itt!

Inspirációkért, tippekért nézd meg a Pinterest oldalamat itt. További olvasnivalót pedig ide kattintva találsz.

1 Comment on Írásterápia 3 lépésben – írd át a történetedet:)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .