Mit is jelentenek a belső korlátok? Biztosan előfordult már veled, hogy volt egy nagyobb szabású terved, például életmódváltás vagy előrelépés a karrierben…De hiába minden szándék és elhatározás, hosszabb távon valahogy sosem tudtad túllépni a belső korlátaidat

Ismerős lehet a helyzet, hogy a dolgok egy darabig jól mennek, egészen egy bizonyos pontig….Amikor történik valami és onnantól kezdve elég egy kis apróság és letérsz az útról amin elindultál, és ahol már-már látszódni kezdtek az első sikerek. Ilyenkor úgy érzed, hogy legszívesebben feladnád az egészet és visszatérnél oda, ahonnan indultál. Sok esetben valóban ez is történik: megadjuk magunkat a mélypontoknak és visszatérünk oda, ahonnan indultunk.

Miért van ez? Miért ennyire nehéz hosszantartó változást elérni? Mit jelent az, hogy ’elértük a felső határainkat’?

Belső korlátok

Valahol mélyen a tudatalattinkban van egy ’előre programozott’ szintünk, ami egyfajta ’alapbeállításnak’ is tekinthető – ez az a szint, aminek elérésére még minden további nélkül képesnek tartjuk magunkat. Viszont ha ezt elértük és netán fölé merészkednénk, akkor ezek a tudatalatti beidegződések megakadályozzák a tartós változást és visszakerülünk az alapbeállításnak megfelelő szintre.

Ez egészen addig így megy, amíg:

  • fel nem ismerjük, hogy saját magunkat akadályozzuk azzal, ha nem merjük túllépni a régi beidegződések és minták alapján kialakult tudatalatti felső határainkat;
  • nem tudatosítjuk magunkban, hogy a fejlődés része az, hogy felismerjük és fokozatosan kitoljuk ezeket a határokat.

Ebben a cikkben arról fogok írni, hogyan ismerhetők fel a belső korlátok, hogyan lehet túllépni rajtuk és tartós változást megvalósítani az élet bármely területén.

Amikor félsz a sikertől

Ha problémáid vannak azzal, hogy a saját felső határaidat túllépd, akkor emögött szinte mindig olyan beidegződések, tudatalatti minták vannak amelyek azt mondogatják, hogy ’nem vagy elég jó’. Vagy azt, hogy ’de hogy jövök én ahhoz, hogy…..’, esetleg ’de még sosem sikerült, miért pont most sikerülne..’.

Ezek mögött a korlátozó hiedelmek mögött szinte mindig az a mögöttes minta dolgozik, hogy valójában nem tudod magad elképzelni abban a helyzetben amire vágysz, és amiért nagyon sokat tettél is már.

Mindannyiunknak van egy alapbeállítása, egy belső iránytűje ami meghatározza, hogy mire érezzük képesnek magunkat. Ez határozza meg, hogy mennyire merünk hinni abban, hogy sikeresek, boldogok lehetünk, hogy szerető kapcsolatban élhetünk vagy hogy mekkora anyagi jólétet tudunk magunknak megvalósítani. Egfyajta komfortzóna ez: egy pontig kényelmes és minden gond nélkül elhisszük, hogy ez ’jár nekünk’ de van egy határ, amin túl már azt érezzük, hogy ’ezt már nem érdemlem meg’.

És ha mégis elérnénk ezt a felső határt, például azt a sikert amiről korábban nem is álmodtunk, akkor hirtelen történik valami….Hirtelen ér egy kisebb baleset, életmódváltásnál megengedsz magadnak egy kis nassolást, és utána felborul az egész eddigi rend és visszatérsz a régi étkezésedhez. Vagy éppen meg tudnál spórolni egy jelentősebb összeget, de egy hirtelen ötlettől vezérelve az egészet elköltöd.

Más szóval szabotálod a saját sikereidet.

Hogyan ismerheted fel, hogy vannak (és hol vannak) a belső korlátaid?

Vizsgáld meg, hogy az utóbbi időkben milyen elhatározásod volt, ami nem úgy sikerült, ahogy szeretted volna! Az életed melyik területét érintette? Mi volt az, amiben nem sikerült kitartani/nem hitted el magadról, hogy sikerülhet? Van-e olyan ismétlődő minta, amivel folyamatosan találkozol ezekben a helyzetekben?

Szoktad-e egy-egy nagyobb célnál vagy kihívásnál azt gondolni magadról, hogy ’ehhez én nem vagyok elég jó’? Azaz el sem hiszed, hogy megérdemled azt a bizonyos sikert vagy boldogságot (vajon szereted magad eléggé ehhez? – erről itt olvashatsz. Egy kicsit olyan, mintha mindig ott lennél a siker kapujában, de belépni már valahogy nem mersz rajta.

Belső korlátok – hogyan lépd túl őket?

Először is hidd el, a világon mindenkinek vannak ’felső határral’ kapcsolatos problémái. Kinek milyen mértékűek, de mindenki elérkezhet egy ponthoz, amivel kapcsolatban úgy érzi, hogy ahhoz már ’nem elég jó’.

Szóval hogyan lehet túllépni ezeket a határokat – azaz a korlátozó hiedelmeket, mögöttes beidegződéseket amelyek akadályoznak?

Érdemes a belső korlátaidra a fejlődés útjának egy fontos állomásaként tekinteni. Hiszen csak akkor tudunk fejlődni, ha időről időre túllépjük a saját korlátainkat – és ez bizony néha fájdalmas. De egyáltalán nem egyedi és szinte mindenkinél eljöhet egy pont, amikor meg kell küzdenie ezzel az érzéssel.

 Persze a változás nem egyik napról a másikra fog bekövetkezni – és a felismerés még csak az első lépés az úton. Türelem és kitartó munka kell ahhoz, hogy szép lassan, fokozatosan felülírd a mögöttes mintákat, rossz beidegződésket és korlátozó hiedelmeket. Ennek a folyamatnak az egyik fontos eleme az, ha tudatosan keresed azokat a kihívásokat, helyzeteket amelyek már kívül esnek a komfortzónádon.

Lépésről lépésre

1.lépés: Tanuld meg értékelni azt, ami most van – azaz vedd észre a pozitívumokat a jelenlegi helyzetedben is. Azzal, hogy arra fókuszálsz ami már most jól működik az agyadat is automatikusan arra fogod beállítani, hogy képes vagy megvalósítani, elérni dolgokat.

Amellett pedig, hogy értékeled a jelent is, képzeld el a vágyott kimenetelt minél részletesebben! Képzeld bele saját magadat is az adott helyzetbe. Hogy éreznéd magad, ha sikerülne elérni amit szeretnél? Legyen az kapcsolat, anyagi siker, munkával kapcsolatos előrelépés. Ne csak az elérés pillanatát képzeld el, hanem a későbbi időszakot is! Milyen érzés lesz az új élethelyzetben lenni?

2. lépés:  Vedd észre a figyelmeztető jeleket, de ne ijedj meg tőlük! Tekintsd őket az út részének, amelyek elkerülhetetlenek ahhoz, hogy fejlődni tudj!

Az első figyelmeztető jelek általában akkor jelentkeznek, amikor már a vágyott siker előszobájában vagy. Amikor kezdenek úgy menni a dolgok ahogy elképzelted, sőt, még annál is sokkal jobban. Azaz amikor először jelentkezik az ’erről álmodni sem mertem’ érzés. Mert ilyenkor szinte mindig megjelenik a kisördög is és elkezd az tudatalattidban olyasmit suttogni, hogy ’ehhez nem vagy elég jó’, ’ez meg sem érdemled’. Innen tudhatod, hogy elérted a felső határaidat és ilyenkor kell nagyon figyelni, hogy ne rontsd el az egészet azzal, hogy nem mersz hinni a saját sikeredben

Amikor ilyen hullámvölgybe kerülsz akkor lassíts le egy kicsit. Akár pihenhetsz is pár napot, egy darabig félretéve mindent. Tekintsd jó jelnek ezt a megtorpanást, hiszen ez jelenti azt, hogy fejlődsz! Képzeld el újra és újra amint meghaladod a felső határodat, eléred és élvezni tudod a vágyott eredményt és egy kisebb pihenő után újult erővel folytathatod az utadat! ( A visszaesésekről és arról, hogyan tudod őket megelőzni itt olvashatsz.)

Ha gyakran érzed úgy, hogy bár mindent megteszel mégsem tudod túllépni a felső határaidat, akkor nézd meg, hogy a Légy egy jobb önmagad online tanfolyam hogyan tud neked segíteni ebben!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .