Képzeld el, hogy vasárnap délután fél 5 van és eszedbe jut, hogy másnap újra hétfő…Menni kell újra dolgozni..Pedig mintha csak most lett volna péntek délután, amikor örömmel indultál haza az előtted álló hétvégére gondolva. Most viszont elfog a pánik, hiszen éppen most szembesültél azzal, hogy a hétvégéből alig pár óra van hátra…Ezt a hátralevő pár órát pedig már nem is tudod élvezni, pihenni sem tudsz, mert a holnapi naptól szorongsz. Nem vagy egyedül.. A vasárnap délutáni depresszió elég sokakat érint és bármilyen furcsán hangzik úgy érezheted, hogy egy végtelen mókuskerékben vagy és éppcsak megpihennél a hétvégére, amikor kezdődik minden elölről. Akár azt is gondolhatnánk, hogy „ha ez ennyire gyakori, akkor nem is nagyon kell vele foglalkozni…”. Végülis ki szereti a hétfőket?:)

Sokszor azonban a vasárnap délutáni lehangoltság sokkal komolyabb problémákra is utalhat (a szomorúság és depresszió közötti különbségről itt olvashatsz)  – közöttük olyanra is, amin érdemes lenne változtatni. Ehhez viszont először is meg kell néznünk, hogy pontosan mit is takar a „vasárnap délutáni depresszió” kifejezés.

Mi is pontosan a vasárnap délutáni depresszió ?

A pontos definíciója szerint erős szorongást jelent, ami általában már vasárnap délután (vagy este) jelentkezik az előttünk álló hétre (napra) gondolva.

Kisebb-nagyobb mértékben szinte mindenkinél megjelenik időnként ez a fajta szorongás, de ha szinte minden vasárnap előjön akkor nem szabad elsiklani mellette. Ilyenkor érdemes kideríteni az okokat mert lehet, hogy egy részükön könnyedén változtatni tudnánk.

Okok

Legtöbb esetben az alábbi okok valamelyikére vezethető vissza a vasárnap délutáni depresszió.

  1. A munkát illetően nem vagy a helyeden

Máshogy fogalmazva nem azt a munkát végzed, ami valóban neked való lenne. Ebben persze vannak fokozatok, de ha egy kicsit is úgy érzed, hogy valami mást kellene csinálnod akkor ne hagyd annyiban, hanem próbáld meg kideríteni, hogy mi lehetne az, amit szívesebben csinálnál. Hiszen az lenne jó, ha a hétfő reggelek elé nem szorongással, hanem várakozással tekintenél. Lehet, hogy csak apróbb változtatásokra lenne szükség, lehet, hogy érdemes lenne valami újat tanulnod.

Légy őszinte magadhoz és ne ijedj meg a nehézségektől!

  1. A munkádat szereted, de a munkahelyi légkör mérgező

Nagy különbség van aközött, hogy a munkádat nem szereted vagy magát a munkahelyedet. Lehet, hogy a kollégáiddal van probléma – ez gyakrabban előfordul, mint gondolnád. A többség nem szeret egy pletykás, egymás ellen áskálódó munkahelyi környezetben dolgozni – még akkor sem, ha maga a munka érdekes lenne. Gondold végig, hogy a te esetedben nem lehet-e ez a probléma.

Ha igen, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy érdemes-e asszertíven megközelíteni a problémát és valamilyen kompromisszumot kötni a kollégákkal, vagy egész egyszerűen csak másik munkahelyet kellene keresni.

  1. Túl nagy rajtad a nyomás

Ha folyamatosan túlterhelt vagy az nemcsak a vasárnap délutáni hangulatodra nyomhatja rá a  bélyegét hanem minden egyes napodra is.

Sajnos eléggé mindennapos jelenség az állandó túlterheltség, és a helyzeten csak ront az is, ha egyébként szereted a munkádat és szeretnéd a maximumot teljesíteni.

Mit tehetsz ebben az esetben? Első lépésként próbáld meg elkülöníteni, hogy a rajtad lévő nyomást külső (azaz a te kontrollodon kívül eső) vagy belső tényezők (olyanok, amelyeket kontrollálni tudsz) okozzák.

  • Mennyire tudsz nemet mondani? Gyakran a probléma gyökere az, ha nem tudsz nemet mondani és túl sokat vállalsz. Lehet, hogy eleinte észre sem veszed, mert szereted amit csinálsz és szeretnél minél jobban teljesíteni. Egy idő után azonban észreveszed, hogy elmaradsz teendőkkel és nem igazán jut időd a fontos dolgokra. Ha ez a helyzet, akkor érdemes átgondolnod a prioritásokat és akár beszélni erről a vezetőddel vagy a kollégáiddal is. (A nemet mondásról – ami az élet minden területén nagyon fontos lenne – bővebben ebben a cikkben is olvashatsz).
  • A másik eset az, amikor külső körülmények miatt vagy túlterhelt. Azaz, a kontrollodon kívül esik a dolog – mert például van egy nagyobb, határidős feladat. Vagy rendszeresen vannak nagyobb feladatok, amelyek mellett a mindennnapi teendőidet egyre nehezebben tudod elvégezni. Ilyen esetben is érdemes ezt jelezni a vezetőd felé, hiszen hosszabb távon mindenkinek az az érdeke, hogy egy megfelelő megoldást találjatok.

4. Nem értékelik kellőképpen a munkádat.

Talán azt érzed, hogy egyáltalán nincs megbecsülve a munkád, csak elvárások vannak de visszajelzések nagyon ritkán. Gondold végig, hogy mi jelentené neked az elismerést? Ha ez anyagiakban is tükröződne? Vagy több visszajelzést szeretnél a vezetőd részéről? Mi az, amitől azt éreznéd, hogy megbecsülnek?

Nagyon fontos ezeket végiggondolni, mert ettől függően döntheted majd el, hogyan kezelheted ezt a helyzetet. Lehet, hogy a jelenlegi munkahelyed soha nem fogja megadni neked azt a megbecsülést amit szeretnél de az is lehet, hogy ha jelzed a vezetőd felé, hogy mi a probléma, akkor az könnyedén orvosolható.

5.Unatkozol

A túlterheltségnek pont az ellenkezője is igaz lehet: unatkozol, mert nincs elég munkád. Vagy van, de az nem igazán köt le és már reggel a nap végét várod (rosszabb esetben a péntek délutánt…).

Ha a munkád nem eléggé inspiráló, akkor érdemes elgondolkodnod azon, hogy mit tehetnél – lehet, hogy arra jutsz majd, hogy akár egy másik munkakörben is kipróbálhatnád magad.

Mit tehetsz a vasárnap délutáni depresszió ellen?

1.Keretezd át a problémát

Lehet, hogy most éppen nem az álmaid munkáját végzed. Sőt, lehet, hogy kifejezetten unalmas/fárasztó/nyomasztó az, amit csinálnod kell.

Ha így van, akkor ne nyugodj bele a helyzetbe hanem próbáld meg kideríteni, hogy mit tehetnél, hogy a helyzeteden javíts. Ez persze nem jelenti azt, hogy azonnal fel kell mondanod a munkahelyeden – a legtöbb embernek erre nincs is módja.

Sokkal inkább érdemes egy állomásnak tekinteni a jelenlegi helyzetedet, amiből megpróbálhatsz a lehető legtöbbet kihozni. Tekints úgy erre, mint egy átmeneti állapotra, amivel előkészíted a terepet arra az időre, amikor már álmaid munkáját fogod végezni.

2.Nézz szembe a félelmeiddel

A vasárnap délutáni lehangoltság gyökere szinte minden esetben a félelem. A félelem attól, hogy mi vár rád a következő héten, a félelem attól, hogy megint ugyanaz a mókuskerék következik.

A félelem természetes és ösztönös érzés és teljes mértékben nem is tudunk tőle megszabadulni. Megtanulhatjuk azonban kezelni – például az alábbi módokon.

  • Adj nevet a félelmednek. Azaz gondold végig minél alaposabban és magadhoz is őszintén, hogy mi okozza elsősorban a félelmedet? A feladat? Vagy egy kolléga? Vagy a vezetőd? Vagy a munka mennyisége? Mielőtt a következő két lépésre rátérnél nagyon fontos ezt végiggondolni.
  • Mennyire reálisak a félelmeid? Mi lehet mögöttük? A félelmek mögött sokszor a „nem vagyok elég jó” vagy „nem vagyok erre alkalmas” érzése bújik meg. Ilynekor eztaz érzést kell elsősorban kezelni, az önbizalmad erősítésén érdemes leginkább dolgozni.

Erről bővebben itt olvashatsz, illetve ajánlom figyelmedbe azt a tanfolyamot is: Légy egy jobb önmagad – önbizalomerősítő online tanfolyam

3.Biztosan van realitása a félelmeidnek?

Próbálj meg egy kívülálló szemszögéből ránézni a problémádra. Akár egy családtaggal, közelibaráttal (vagy szakemberrel) is megoszthatod az érzéseidet. Lehet, hogy ha kívülről is sikerül ránézni a dolgokra, akkor egészen más megvilágításban látod majd azokat.

Tanulj valami újat

A vasárnap délutáni depresszió egyik legjobb ellenszere az, ha valami újat tanulsz. Ahelyett, hogy a munkádon való aggódással és azzal töltenéd az idődet, hogy mennyire nem szereted érdemes végiggondolnod, hogy mit szeretnél helyette. Ma már nagyon sok ingyenesen elérhető tananyag van minden témában így ha már tudod, hogy mi érdekelne akkor nincs akadálya annak sem, hogy jelentkezz egy online kurzusra vagy megnézz néhány videót a témában.

A lényeg, hogy ne csak passzívan várd, hogy majd jobbra fordul a helyzet hanem vedd kézbe a dolgokat és tegyél azért, hogy minél hamarabb változtatni tudj!

Tervezd meg az előtted álló időszakot

Ha változtatni szeretnél, akkor tűzz ki magad elé kisebb célokat, amelyek teljesítése növeli az önbizalmadat és reményt ad, hogy hamarosan változtathatsz. Keresd a lehetőségeket, ahol gyakorolhatod azt, amit szívesebben csinálnál, mint a jelenlegi munkádat. Ha pedig még nem látod tisztán, hogy mit szeretnél,akkor szánd rá az időt, hogy tájékozódj, minél több információt begyűjts arról, hogy mi az, ami jobban illene hozzád. Nézz körül a közvetlen környezetedben, hátha ott is akad valaki, aki olyan munkát végezz ami téged is érdekelhetne.

A lényeg az, hogy aktívan tegyél a változásért – meglátod, hogy amint kezedbe veszed az életedet és apró lépésekkel elkezdesz változtatni sokkal jobban fogod érezni magad!

Bizonytalan vagy a munkádat illetően? Egyik nap úgy érzed, eljött az idő a változtatásra, másnap viszont már azt gondolod, hogy 'jobb, ha kivárok'? Nem tudod, merre tovább?

.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .